Prototype 2

tempImageOxWGCW.jpg

Bij Prototype 2 hebben we een kleine aanpassing gedaan aan de aanzuigzijde van de ventilator.

In deze opstelling wordt de lucht tussen de radiator en de muur weer door de radiator en vervolgens over de vloer weer naar binnen gevoerd.

De voor een groot deel verloren warmte tussen de muur en radiator wordt (door de ventilator) gebruikt als voorverwarmde lucht.

Hierbij is het wel van belang om aan de onderkant een hoeklijn met (2 magneetjes of een andere bevestiging) te plaatsen. Hiermee wordt voorkomen dat de lucht die onder de radiator uit komt weer opnieuw aangezogen wordt door de ventilator.

De Radiator Heat Assistant wordt automatisch ingeschakelt als de temperatuur van de radiator boven de 30gr komt en gaat ook weer automatisch uit.

Zodra de ventilator inschakelt voelt u gelijk een behaaglijke warme luchtstroom over de vloer en heeft u absoluut geen koude voeten meer.

GELUIDSNIVEAUS BIJ VERSCHILLENDE STANDEN VAN DE VENTILATOR GEMETEN OP 1 METER AFSTAND

LUISTER NAAR HET GELUID WAT DE RADIATOR HEAT ASSISTANT PRODUCEERT IN VERSCHILLENDE STANDEN

In de laagste stand produceert de Radiator Heat Assistant nog geen 20dBA, dit terwijl hij dan toch al een capaciteit heeft van 125m3 per uur wat voldoende is voor een behoorlijk grote woonkamer. Zet je hem 1 standje hoger naar 190m3 per uur dan produceert hij een geluid van 25dBA waar je nog geen last van zal ondervinden. Zoals je hoort op het filmpje komen de vogels buiten er nog bovenuit. Ga je nog een stapje hoger naar 260m3 per uur dan hoor je hem wel, maar niet storend omdat dit overeenkomt met normale woongeluiden. Alle standen die daarboven zitten zal je waarschijnlijk nooit gebruiken maar wij willen het wel even laten horen. Juist de grote overcapaciteit van deze ventilator zorgt er voor dat hij op lage snelheid heel weinig geluid maakt. Een hogere capaciteit dan 190m3 zal je dan ook nooit gebruiken (althans niet voor 1 radiator) omdat je hiermee alleen al alle warmtecapaciteit die de radiator heeft naar binnen stuurt.

 

Prototype 2

tempImagedmT0Tt.jpg

Prototype 2

tempImagehRpKlo.jpg

VIDEO 1 en VIDEO 2

Op deze  2 video's ziet u dat de warme lucht (die zich tussen de muur en de radiator bevindt) wordt opgenomen door de ventilator en vervolgens weer door de radiator naar beneden over de vloer gestuurd. De temperatuur van de inkomende lucht van de ventilator wordt steeds warmer. Op de foto's van het prototype 2 is te zien hoe deze ventilator er uit ziet. Meetpunt 2 (dat is de muur) wordt niet warmer dan 20 graden terwijl meetpunt 1 (ventilator) bijna 25 graden wordt. na 17 minuten plaatsen we meetpunt 2 boven de radiator waarna deze ook dezelfde temperatuur krijgt als meetpunt 1.

Ondanks dat de cv ketel temperatuur ingesteld staat op 50 graden wordt de luchttemperatuur 1,5 meter voor de radiator 22 graden op vloerniveau. Zie hiervoor warmtebeeld video.

De Radiator Heat Assistant is dus ook uitstekend te gebruiken bij lage temperatuur radiatoren.

VIDEO 1

Warmtebeeld video: luchtstroom op vloerniveau 22 graden: cv ketel op 50 graden: VIDEO 2

Op deze video is te zien wat er gebeurt als de ventilator aanslaat. De sensor is in deze opstelling bewust onder aan de radiator gezet zodat je duidelijk het verschil kan zien tussen wel of geen werkende ventilator. In deze opstelling duurt het dus even voordat de ventilator aanslaat.

De cv ketel temperatuur staat in deze opstelling op 60 graden. De temperatuur van meetpunt 2 is 50 cm voor de radiator op de vloer.

In deze opstelling is een kunststof hoeklijn aan de onderkant van de radiator bevestigt zodat de warme luchtstroom over de vloer naar binnen wordt gestuurt.

De warmte van de radiator wordt dus direct over de vloer de ruimte in gestuurd, hierdoor zal de thermostaat in deze ruimte nog eerder afslaan dan wanneer men ventilatoren gebruikt die de luchtstroom in de radiator naar boven toe versnelt. Het gevoel van vloerverwarming wordt hiermee benadert.

Op het warmtebeeld video kunt u ook zien dat het niet nodig is om de volledige lengte van de radiator te voorzien van ventilatoren, dit maakt het systeem vrij kostbaar en de enige die daar aan verdiend is de producent van het product.

Een bijkomend voordeel is dat de cv ketel temperatuur lager dan 60 graden kan worden ingesteld, hier gaan we later verder op in.

 

Warmtebeeld video radiator heat assistant cv ketel op 50 graden

Op dit warmtebeeld video zien we of het mogelijk is om de cv ketel temperatuur lager te zetten. Tijdens deze opstelling staat hij op maximaal 50 graden. De buitentemperatuur tijdens deze video was -4 graden.

Gedurende het verloop wordt ook hier de luchtstroom van de ventilator steeds hoger gezet om de ruimte binnen zo snel mogelijk te verwarmen tijdens het opwarmen van de radiator. Om deze reden is de sensor ook aan de bovenkant van de radiator gezet.

De hoogste temperatuur die gehaald word op meetpunt 2 is 45 graden, dit is na 9 minuten en komt omdat de ventilator hier op de normale stand staat. dan gaan we de ventilator stapsgewijs hoger zetten.

Naarmate de ventilator hoger gezet wordt daalt de temperatuur op meetpunt 2. Op de hoogste ventilator stand ( na 20 minuten is de temperatuur op meetpunt 2 nog maar 36 graden maar zien we meetpunt 1 boven de 20 graden komen en meetpunt 3 op 18 graden.

Dan zetten we de ventilator terug op de normale stand en gaat de temperatuur van meetpunt 2 naar 47 graden. Doordat de ruimt binnen al flink voorverwarmd is daalt de temperatuur op meetpunt 1 en 3 ook niet meer.

Met gebruik van een ventilator kunnen we dus s'morgens voor het opstaan met een warmteboost de ruimte binnen snel verwarmen en zodra we dan de ruimte binnenkomen zetten we de ventilator op de normale stand vanwege het geluid natuurlijk.

Ook zien we dat ( met het gebruik van een ventilator ) ook met een lage cv keteltemperatuur van 50 graden de ruimte voldoende kunnen verwarmen.

Wat er gebeurt er als de ventilator tijdens de opname op verschillende snelheden wordt gezet. Bij een luchtdebiet van 250m3 per uur daalt de temperatuur (meetpunt 2) en gaat uiteindelijk weer omhoog als we de ventilator weer op de normale stand zetten. De temperatuur meetpunt 3 (1 meter voor de radiator) loopt op tot 20 graden terwijl de ventilatorstand op dat moment normaal staat.

Bij deze opstelling is er een hoeklijn aan de onderkant bevestigd om te voorkomen dat de warme lucht dan weer achter de radiator omhoog kan gaan. Dit is natuurlijk niet de bedoeling.