GELUIDSNIVEAU: RADIATOR HEAT ASSISTANT EN TANGENTIËLE RADIATOR VENTILATOR

In alle warmtebeeld video's hebben we het geluid wat beide ventilatoren produceren nog niet besproken. Het geluid wat je op deze video's hoorde was omgevingsgeluid en niet te vergeten het geluid van de airco om de woning te verwarmen.

Hier gaan wij in deze rubriek verder op in. 

RADIATOR HEAT ASSISTANT:  K3G175-RC05-03

Deze ventilator heeft een grote overcapaciteit, hierdoor maakt hij bij lage snelheden weinig geluid.

In de volgende video kunt u het geluidsniveau van de Radiator Heat Assistant horen bij verschillende standen. In de video van de Tangentiële Radiator Ventilator hoort u het geluid wat deze produceert.

De Radiator Heat Assistant produceert op de hoogste stand een Airflow van 705m3 per uur. Er is bewust gekozen voor dit type omdat het geluidsniveau op de laagste stand dan onder de 20dBA komt met een luchtstroom van 125m3 per uur. Bovendien kunt u zelf het vermogen handmatig instellen.

TANGENTIËLE RADIATOR VENTILATOR: CD03029V12BLHWE

Indien er geen ruimte naast de radiator is kan de Tangentiële Radiator Ventilator ook een optie zijn. Deze produceert 33dBA en heeft een Airflow van 78m3 per uur. Dit is voor een ruimte van 110m3 te weinig. Indien u meerdere radiatoren in dezelfde ruimte heeft staan kunt u deze ook voorzien van een Tangentiële Radiator Ventilator. 

Er zit wel een duidelijk verschil tussen het geluid van beide ventilatoren. De Radiator Heat Assistant staat op zichzelf en heeft dus  geen rechtstreeks contact met de radiator. Het geluid wat deze produceert is vergelijkbaar met een Airco.

De Tangentiële Radiator Ventilator daartegen produceert contactgeluid als je hem op de radiator legt. Je moet hem dus net boven de radiator hangen zonder dat hij deze raakt. Dit vergt dus nog wat werkzaamheden. Deze ventilator werkt op vol vermogen wat je toch echt wel hoort. Je kunt hem wel op een lager vermogen laten werken maar dit gaat weer ten koste van de capaciteit.

Uiteindelijk komt de Radiator Heat Assistant wat geluid betreft het beste uit bus maar is wel aanzienlijk duurder. De reden hiervan is dat er een EBMpapst ventilator in zit met een grote overcapaciteit. Deze ventilatoren zitten ook in het WTW systeem van Brink Renovent (hier zitten er zelfs 2 in) en zijn bestand tegen jarenlang intensief gebruik.

Zie documentatie: EBMpapst K3G175RC0503pdf

 

 

 

 

 

 

 

GELUIDSNIVEAUS BIJ VERSCHILLENDE STANDEN VAN DE VENTILATOR GEMETEN OP 1 METER AFSTAND

GELUIDSNIVEAU TANGENTIËLE RADIATOR VENTILATOR

In de laagste stand produceert de Radiator Heat Assistant nog geen 20dBA, dit terwijl hij dan toch al een capaciteit heeft van 125m3 per uur wat voldoende is voor een behoorlijk grote woonkamer. Zet je hem 1 standje hoger naar 190m3 per uur dan produceert hij een geluid van 25dBA waar je nog geen last van zal ondervinden. Zoals je hoort op het filmpje komen de vogels buiten er nog bovenuit. Ga je nog een stapje hoger naar 260m3 per uur dan hoor je hem wel, maar niet storend omdat dit overeenkomt met normale woongeluiden. Alle standen die daarboven zitten zal je waarschijnlijk nooit gebruiken maar wij willen het wel even laten horen. Juist de grote overcapaciteit van deze ventilator zorgt er voor dat hij op lage snelheid heel weinig geluid maakt. Een hogere capaciteit dan 190m3 zal je dan ook nooit gebruiken (althans niet voor 1 radiator) omdat je hiermee alleen al alle warmtecapaciteit die de radiator heeft naar binnen stuurt

Als we het geluid van de Radiator Heat Assistant vergelijken met die van de Tangentiële Radiator Ventilator dan zouden we deze op 260m3 per uur 35dBA moeten zetten, dan is de capaciteit wel 4 keer zo hoog.

Om met de Tangentiële Radiator Ventilator onder de 20dBA te komen net zoals de Radiator Heat Assistant is echter niet mogelijk.

De Radiator Heat Assistant is dus veel stiller maar wel duurder.

DOCUMENTATIE: EBM Papst K3G175RC0503pdf